Cukinia, cukinia, cukinia. Ciągle tylko cukinia, bo póki co tylko to nam na razie daje najlepsze plony. Więc niemal codziennie mamy posiłek z cukinią z dodatkiem cukinii. I oto kolejny, po dżemie, przepis z cukinią.
Jako, że bardzo usilnie staram się nie jeść mięsa (raczej nie jem niż jem ale czasem się zdarzy) szukam usilnie przepisów na kotlety zwłaszcza. Przepis znalazłam u AniaGotuje, trochę uprościłam i oto wegetariańskie kotlety, które smakują mojemu mężowi (a to nie jest takie oczywiste).
Składniki:
- Średnia cukinia (350-500g)
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie ziemniaki
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć ale robią fajny smaczek)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej, do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię trę na grubych oczkach. Jeśli skóra jest twarda - obieramy a jeśli nasiona są duże to je wydrążamy.
- Marchewkę i ziemniaki obieram i trę na małych oczkach. Mieszam z cukinią i odstawiam na kilka minut żeby puściły soki.
- Rękoma odciskam soki i przekładam warzywa do innej miski.
- Dodaj pół szklanki bułki tartej, mąkę ziemniaczaną, płatki drożdżowe, jajka i przyprawy.
- Dobrze wymieszaj.
- Formuj kotlety. Kotlety po ulepieniu powinny mieć zwartą konsystencję ale trochę lepią się do rąk. Jeśli czujesz, że są zbyt rzadkie dosyp bułki tartej.
- Obtocz w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanej z olejem patelni, na średnim ogniu do zarumienienia (6-8 minut z każdej strony).
Pychota !
Hej super placki, też takie lubię , aczkolwiek dawno takich nie robiłam :). U mnie ostatnio były racuchy z jabłkami:)
OdpowiedzUsuń