Ketchup z papryki (a'la Ajvar)



Wiem, że to zabrzmi banalnie ale odkąd robię ten ketchup paprykowy to żaden inny mi nie smakuje.

W zasadzie smakuje bardziej jak lidlowski sos Ajvar niż ketchup ale niech będzie, że ketchup. Jest gęsty i ma słodko-ostry smak. Super sprawdza się na grillu, dlatego w tym roku zrobiłam podwójną porcję, zeszłoroczne zapasy skończyły się na długo przed sezonem grillowym.
A do czego go zużyliśmy zimową, bez grillową porą? Ano do pizzy ! Jakby ktoś chciał przepis, to mogę Wam wrzucić ;)

Teoretycznie można go robić o każdej porze roku, smak papryki nie różni się chyba zbytnio we wrześniu i w kwietniu ale najtańsza jest schyłkiem lata, więc wiadomo.



Składniki:

  • 3 kg papryki słodkiej (czyli zwykłej)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżeczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 słoiczki przecieru pomidorowego
  • 10 g suszonej bazylii (najczęściej 1 opakowanie)
  • 1 szklanka octu

Przygotowanie:

  • Paprykę pokroić i zmielić (na papkę) w maszynce lub w blenderze kielichowym.
  • Dodać cukier, olej, sól i chili.
  • Gotować 20 minut.
  • Często mieszać (łatwo się przypala).
  • Dodać czosnek, przecier, bazylię i ocet.
  • Gotować do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji*. Często mieszać.
  • Pasteryzacja: ja nakładam gotujący się ketchup do czystych słoiczków, zakręcam, stawiam na zakrętce. Nie psują się ale można pasteryzować standardowo ok. 10 minut.
Porcja: około 18 słoiczków po przecierze pomidorowym (200 g).

*Co znaczy satysfakcjonująca konsystencja? W oryginalnym przepisie mojej mamy jest to 20 minut. Dla mnie ketchup jest za rzadki. Gotuję aż trochę odparuje. Czasem do 2 godzin. Można ewentualnie podczas mielenia papryki odlewać sok.







Komentarze

Prześlij komentarz