Placuszki owsiane na "milion" sposobów. Polecają się na zimowe śniadania.



Jesień i zima to taka pora, gdzie przestawiam się na ciepłe śniadania. Mój organizm czuje chłodek odechciewa mi się kanapek i innych takich posiłków. Zaczyna królować kasza jaglana ale ostatnio absolutny szał mam własnie na placuszki owsiane i chciałabym je Wam przedstawić ;)
Zawsze myślałam, że gotowanie jest straaasznie trudne a przepisy muszą wymyślać absolutni geniusze ale powoli zaczynam czaić o co w tym chodzi. Z tej okazji chcę zachęcić Was do drobnych, kuchennych eksperymentów, żeby nie powiedzieć rewolucji.


Nie będę przedłużać, bo wiem, że tego nie czytacie. Przynajmniej ja nigdy nie czytam tylko lecę od razu do przepisu.



Otóż bazą są PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE i tu jakby kończy się przepis. Reszta to dodatki.

Nie mam też dokładnych proporcji. Potrzebny Wam będzie też BLENDER RĘCZNY z pojemnikiem z ostrzem w kształcie LITERY "S".

Do pojemnika wsypuję do prawie 3/4 wysokości płatki owsiane a reszta to dodatki, które przy okazji ułatwiają miksowanie.
KONSYSTENCJA nie może być za rzadka ani za sucha. Składniki powinny się miksować z pewną łatwością. Muszą się w miarę łatwo nabrać łyżką a po nałożeniu na patelnię (możliwe, że z pomocą drugiej łyżki) łatwo się spłaszczają. Masa musi być spójna, za sucha będzie się ciężko nabierać i formować za rzadka sprawi problemy podczas obracania na patelni.

Przedstawię Wam kilka inspiracji z przybliżonymi proporcjami.
W wersji BEZ JAJEK dodaj BANANA.

Placuszki jabłkowe
  • Płatki owsiane ok. 1,5 szklanki
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki oleju lub masła klarowanego 
Placuszki kokosowe
  • Płatki owsiane 
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki lub więcej
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki oleju lub masła klarowanego 
Placuszki gruszkowe
  • Płatki owsiane ok. 1,5 szklanki
  • 1 gruszka
  • 1 banan (albo 2 gruszki i 2 jajka)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki migdałów lub płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki oleju lub masła klarowanego 
Placuszki bananowe
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1,5-2 dojrzałe banany (zależy jaką chcecie uzyskać konsystencję, ja wolę dać więcej banana, i tak, to ważne, żeby były dojrzałe inaczej nic z tego nie wyjdzie).
  • 1-2 łyżeczki oleju lub masła klarowanego 
SKŁADNIKI DODATKOWE
  • siemie lniane (ziarna lub zmielone)
  • zmielone ziarna słonecznika
  • zmielone pestki z dyni
  • zmielone migdały lub płatki migdałowe
  • inne zmielone orzechy
  • wiórki kokosowe
  • masło orzechowe
PRZYGOTOWANIE
  • Wsypuję płatki owsiane do pojemnika 1/2 lub 3/4 dodaję jajko i banana i blenduję.
  • Przekładam do miski.
  • Do pustego pojemnika wkrawam jabłko (czy inny wybrany owoc) dosypuję płatki i dodatki do pełna, miksuję.
  • Sprawdzam konsystencję. Być może trzeba dosypać płatków lub dorzucić banana lub jeszcze kawałek jabłka czy co akurat dodałaś.
Opcji jest jeszcze wiele. Można zrobić bez banana (więcej jajek). Jabłko z gruszką zmieszać. Z dodatkami, bez dodatków. Po prostu kombinujcie a nie będzie nudy !
Dodam, im więcej suchych składników, tym więcej trzeba dodać owoców np. pół jabłka, banana czy gruszki lub odrobinę mleka, napoju sojowego czy innego.

Macie jeszcze jakieś patenty na owsiane placuszki ? Może jakieś nietypowe dodatki ? Koniecznie dajcie znać, bo uwielbiam śniadania na słodko.Idealnie komponują mi się z kawusią :)





Komentarze