Błyskawiczne ciasto z kaszy jaglanej. BLW


Dzisiaj po zrobieniu tego ciasta nasunęła mi się tylko jedna myśl: Czemu przez pół roku nie wracałam do tego przepisu ?! Bez cukru, bez glutenu, bez jajek, bez mąki, bez nabiału.


To ciasto jest naprawdę przepyszne. Mimo, że nie zawiera cukru jest bardzo słodkie, a przy tym zdrowe i pożywne. Idealnie nadaje się jako przekąska, drugie śniadanie a przy tym nadaje się również dla niemowląt. Przepis znalazłam u Darii Rybickiej. Oznaczone jest jako kwadrans w kuchni. I gwarantuję Ci, że nie zajmie Ci więcej czasu.
Świetnie się sprawdza, gdy goście zapowiadają się 5 minut przed wizytą. A składniki zapewne masz w domu.

Składniki:

  • 2 banany - najlepiej dojrzałe
  • 2 dojrzałe jabłka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej - lub 3 woreczki
Reszta to już inwencja własna:
  • pestki dyni, pestki słonecznika, orzechy - w całości lub rozdrobione (wersja dla dzieci) można delikatnie zmielić w młynku do kawy;
  • suszone owoce: rodzynki, żurawina, jagody goi, daktyle, śliwki, morele itd.. UWAGA: jeśli chcesz dać ciasto małemu dziecku lepiej pokroić owoce na mniejsze kawałki.
  • na wierzch możesz dodać również świeże owoce: śliwki, jabłka czy gruszki;
  • opcjonalnie: miód, cynamon (jak dla mnie i bez tego ciasto jest słodkie. Pamiętaj: miód dla dzieci po pierwszym roku).

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 170 stopni.
Nastaw wodę w czajniku.
Banany i jabłka zblenduj na gładką masę.
Pokrój suszone owoce, rozdrobnij pestki i orzechy.
Przelej kaszę wrzątkiem.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Ułóż na wierzchu świeże owoce i polej miodem (opcjonalnie)
Wstaw do piekarnika na 40-45 min.
Ostudź.

Smacznego !








Komentarze