Dlaczego muffiny (babeczki) są lepsze od ciasta? Z kilku powodów. Robi się je szybciej i rzadko nie wychodzą (a nawet jak wyjdzie zakalec to nie ma takiej katastrofy jak przy cieście), są smaczniejsze, dają ogromne pole do modyfikacji i jest większa szansa, że masz składniki potrzebne do ich wykonania.
Na stworzenie tego posta wpadłam całkiem przypadkiem i tu Was nie zaskoczę bo akurat w trakcie ich robienia. W ramach kolacji. A co. To kolejny ich plus. Nadają się doskonale w ramach wszystkich posiłków (no może poza obiadem, chociaż w sumie..). Są idealną przekąską w podróży, podczas długich spacerów czy kolejek do lekarza (kiedy nastaną czasy, że do każdego specjalisty zapisy będą na godziny? yh). Aha i jeszcze jedno, idealne na niezapowiedzianych gości.
Najczęściej wpadam na to by je zrobić na 5 minut przed tym jak je robię i wtedy wychodzą najlepsze ! Oczywiście odrzucam przepisy "oddziel białko od żółtka, ubij osobno" to nie dla mnie taka babranina. Kocham przepisy "wrzuć wszystko i wymieszaj" "ewentualnie osobno suche produkty potem mokre" i do piekarnika. Chyba jeszcze nie robiłam muffinów, których przygotowanie trwa więcej niż nagrzanie piekarnika to odpowiedniej temperatury.
To lecimy z przepisami. Zacznę od muffinek, które mnie zainspirowały do tego wpisu i to nie przypadkiem, bo poddałam go modyfikacji, a mianowicie zamiast jajka użyłam siemienia lnianego i.. wyszły świetne. W każdym przepisie można tego wypróbować w razie gdyby dziecko miało alergię.
1. Muffiny z jagodami (inspiracja Alaantkowe BLW) - 12szt
Składniki:
- 2 szklanki mąki (wg przepisu pełnoziarnista, u mnie orkiszowa)
- 1,5 banana
- 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce)
- 1 jajko (lub łyżka siemienia lnianego zalanego wrzątkiem odstawione na 2-3min)
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- wiórki kokosowe (wg uznania)
- jagody/maliny/truskawki/jeżyny/borówki
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik na 200*C - góra - dół.
- Wstaw odrobinę wody, by zalać siemię lniane (jeśli nie używasz jajka).
- Roztop masło.
- Wymieszaj susze składniki.
- Dodaj mleko, banana, siemię/jajko, wiórki (możesz wymieszać z ciastem i/lub posypać muffinki przed pieczeniem).
- Wszystko wymieszaj ręką, łyżką lub mikserem.
- Przełóż ciasto do papilotek - 1 duża łyżka.
- Wciśnij owoce (jeśli dodajesz np. jagody dodaj kilka ok 5-7 szt., jeśli dodajesz np. maliny daj 2-3 w zależności od wielkości).
- Jeśli chcesz posyp wiórkami lub migdałami.
- Wstaw do piekarnika 15-20 min (u mnie 17, sprawdź po 15).
2. Muffiny owsiano - bananowe - 12szt
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 150ml jogurtu naturalnego
- 6 daktyli (daktyle zastępują cukier możesz dodać miód ok. 2-3 łyżki lub np. syrop klonowy)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zalej daktyle wrzątkiem na 20-30min
- Nastaw piekarnik na 200*C
- Nasmaruj formę na muffinki masłem lub olejem kokosowych (pomiń jeśli używasz papilotek)
- Odlej wodę z daktyli (możesz ją przechowywać w lodówce do 5 dni i wykorzystywać jako słodzidło zamiast cukru/miodu
- Opcja 1 (oryginalna) zmiksuj wszystko w blenderze. Mój nie podołał, za suche składniki, więc polecam opcję 2 lub 3
- Opcja 2 wszystkie składniki poza płatkami zmiel w blenderze, dodaj płatki i wymieszaj łyżką.
- Opcja 3 zmiel płatki owsiane w młynku do kawy. Pozostałe składniki zmiksuj w blenderze. Wymieszaj łyżką wszystkie składniki.
- Piecz 25min.
3. Muffiny awodako - banan
Składniki:
- 2 jajka
- 2 banany
- 1 awokado
Przygotowanie:
- Nastaw piekarnik 175*C - góra - dół.
- Wymieszać w blenderze.
- Piecz 12-15 min.
4. Muffiny bananowe (inspiracja Alaantkowe BLW)
Składniki:
- 1 szklanka (ja dałam orkiszową może być pszenna)
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1-2 banany
- 2 jajka
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
- Zalej rodzynki gorącą wodą.
- Wstaw piekarnik 180*C - termoobieg.
- Wymieszaj suche składniki (mąka, cynamon, soda, proszek).
- Rozgnieć banana, dodaj rozbełtane jajka i olej.
- Połącz wszystkie składniki.
- Nałóż do papilotek.
- Posyp migdałami.
- Piecz 15-18 min.
* Przepis mówi, że wyjdzie 12 babeczek mi wyszło 6. Może za dużo nałożyłam bo miałam dość wysokie papilotki.
Oznaczyłam przepisy jako bez glutenowe, bez nabiałowe i bez jajek bo wszystkie produkty możesz zastąpić produktami bezglutenowymi (oczyszczonymi np. mąka pszenna bez glutenu lub np. mąką kokosową lub gryczaną), mleko zwierzęce możesz zastąpić roślinnym a jajko siemieniem lnianym (1 jajko to jedna czubata łyżka siemienia zalanego wrzątkiem). No może poza przepisem na muffiny z awokado.
Komentarze
Prześlij komentarz