Zatem bez zbędnych wstępów i ceregieli zapraszam do przepisów !
Składniki:
Baza (opcja pierwsza):
- 1 duża cukinia
- 4 małe marchewki
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki (u mnie kukurydziana)
- olej do smażenia
Opcja druga (na słodko):
- daktyle/cukier/inny słodzik lub
- syrop klonowy/daktylowy/z agawy lub
- miód
Opcja trzecia (warzywna):
- 1 cebula i/lub
- 2-3 ząbki czosnku i/lub
- garść koperku/natka pietruszki
Przygotowanie:
Opcja pierwsza:
Cukinię i marchewkę umyj i zetrzyj na małych oczkach (nie obierałam marchewki, bo mam z ogródka i skórka jest mięciutka, jeśli chcesz możesz obrać cukinię i marchewkę).
Dodaj jajka i mąkę.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Smaż 2-3 minuty z każdej strony.
Opcja druga (na słodko):
Daktyle zalej wrzątkiem. Po 30 min zblenduj. Reszta jak wyżej. Zamiast daktyli możesz dać 3-4 łyżki cukru.
Możesz też przygotować placuszki wg pierwszego przepisu i polać syropem lub miodem.
Opcja trzecia (warzywna):
Cebulę i czosnek (ewentualnie startą marchewkę) poddusić do miękkości. Postępować jak w pierwszym przepisie i dodać koperek/ natki pietruszki.
Liczba porcji: ok. 24 placuszków. Bardzo syte, ja najadłam się 3-4 placuszkami.
Majka i Połówek jedli wg pierwszej opcji. Ja swoje placuszki polałam syropem z agawy.
Komentarze
Prześlij komentarz