Ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni i staram się wprowadzać więcej warzyw kosztem mięsa. Tym sposobem trafiłam na wegańską zupę od Zakochanych w zupach. Nazywam ją wegańską gulaszowa, bo w smaku bardzo mi ją przypomina.
Czas przygotowania ok. 15 min plus ok. 30 minut gotowania
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta ostrej papryki (można pominąć)
- 1 łyżka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 700 ml wody
Przygotowanie:
- Pokrojoną na drobno cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić na rozgrzanej w garnku oliwie.
- Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić. Dodać z przyprawami (oprócz tymianku) do garnka i delikatnie podsmażyć.
- Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw.
- Pod koniec gotowania dodać pomidory, ciecierzycę i tymianek*. Gotować jeszcze kilka minut.
- Doprawić solą i pieprzem.
* Ja blenduję pomidory i połowę ciecierzycy, bo wtedy Pierworodna chętniej je. Myślę, że śmiało można z całości zrobić zupę krem. Zostawiając odrobinę ciecierzycy do dekoracji.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz