Prosta i szybka zupa pomidorowa z ciecierzycą. Idealna na chłodne jesienne dni.


Ostatnio trochę eksperymentuję w kuchni i staram się wprowadzać więcej warzyw kosztem mięsa. Tym sposobem trafiłam na wegańską zupę od Zakochanych w zupach. Nazywam ją wegańską gulaszowa, bo w smaku bardzo mi ją przypomina.
Przepis pochodzi od Zakochanych w zupach, jednak nieco go zmieniłam na potrzeby naszej rodziny. Zupa jest naprawdę przepyszna i nigdy nie zostaje na drugi dzień mimo, że jest bardzo syta. Idealnie sprawdza się na chłodne dni, bo jest rozgrzewająca. I co najważniejsze, robi się ją bardzo szybko. Dziękuję za warzywa w puszce :D

Czas przygotowania ok. 15 min plus ok. 30 minut gotowania

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta ostrej papryki (można pominąć)
  • 1 łyżka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 700 ml wody

Przygotowanie:

  • Pokrojoną na drobno cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić na rozgrzanej w garnku oliwie.
  • Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić. Dodać z przyprawami (oprócz tymianku) do garnka i delikatnie podsmażyć.
  • Zalać wodą i gotować do miękkości warzyw.
  • Pod koniec gotowania dodać pomidory, ciecierzycę i tymianek*. Gotować jeszcze kilka minut.
  • Doprawić solą i pieprzem.
* Ja blenduję pomidory i połowę ciecierzycy, bo wtedy Pierworodna chętniej je. Myślę, że śmiało można z całości zrobić zupę krem. Zostawiając odrobinę ciecierzycy do dekoracji.

SMACZNEGO !

Komentarze