Nie wiem jak Wy ale ja, gdy tylko skończą się Święta myślę już o wiośnie. Dlatego ostatnio na naszym stole wylądował chiński rosół, który wygląda iście wiosennie ale jest niezwykle syty i rozgrzewający dlatego bardzo polecam go na zimowe, ponure dni.
Tradycyjny rosół wymaga długiego gotowania. Im dłużej go się gotuje tym lepiej. Ten rosół tego nie wymaga, jest stosunkowo szybki w przygotowaniu i nie potrzebuje wielu godzin gotowania.
Ja ze względu na Pierworodną zrobiłam delikatną wersję i pominęłam papryczkę chili. Uzyskałam dzięki temu delikatny smak, bardzo przyjemny. Na pewno zrobię też wersję na ostro myślę, że będzie równie pyszna. Od teraz będzie gościł niedzielnie na zmianę z tradycyjnym.
Dobra, bez zbędnego gadania, przepis:
Składniki
- podudzie z kurczaka ok. 250g
- ok 3 litrów wody
- 3- 4 duże marchewki
- 1 pietruszka
- por
- pół selera i/lub 2 łodygi naciowego)
- 1-3 cm imbiru
- 1 czerwona papryka
- duża puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- makaron ryżowy 200g
- sól (ja dałam 2 łyżeczki himalajskiej)
- opcjonalnie pół papryczki chili
Przygotowanie
- Wstaw wodę.
- Marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i por pokrój w plastry. Paprykę w kostkę. Seler możesz pokroić dowolnie lub wrzucić w kawałkach. Pokrój szczypior.
- Do gotujące wody wrzuć mięso. Gdy ponownie się zagotuje dodaj marchew, pietruszkę, paprykę, seler i por. Posól i gotuj ok. 50-60 min.
- Pod koniec gotowania wrzuć imbir i papryczkę chili (można pominąć).
- Dodaj kukurydzę i szczypior i gotuj ok. 5 minut.
- Wyłącz zupę i wrzuć do niej makaron. Przykryj i odczekaj 3-4 minuty.
- Można doprawić sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz