Nie wierzyłam w ten dżem. Nie spodziewałam się, że dżem warzywny może być dobry ale miałam za dużo cukinii w tamtym roku i stwierdziłam, że spróbuję.
Dżem w wykonaniu jest prościutki i nie ma dużo roboty a takie przepisy lubię najbardziej.Składniki:
- 2,5 kg cukinii (najlepiej młodej)
- 400 g cukru
- 2 cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
- 3/4 szklanka lub 1 szklanka wody*
Przygotowanie:
- Cukinię obrać i pokroić w kostkę
- Wrzucić do garnka, zalać wodą.
- Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 30 min
- Rozgotowaną cukinię zblendować
- Wycisnąć sok z cytryn
- Dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia
- Dodać galaretkę i dobrze wymieszać
- Gotować na małym ogniu aż trochę odparuje i zgęstnieje (około godziny, zależy od cukinii*)
- Gorący dżem wsadzić do czystych i wyparzonych słoików, postawić do góry dnem (ja nie pasteryzowałam i przetrwał rok)
*Ilość wody i czas gotowania zależy od cukinii. Im bardziej soczysta cukinia tym mniej trzeba wody lub dłużej trzeba gotować.
Za pierwszym razem wyszedł mi spoko. Za drugim razem był bardzo rzadki i musiałam długo gotować by woda odparowała.
Komentarze
Prześlij komentarz